Pidän aiheesta esitelmän Matematiikan päivät 2020 -tapahtumassa:
https://www.oulu.fi/matematiikka/node/63672
Abstrakti. Millainen prosessi on rakentaa matematiikan verkkokurssi, joka sisältää teoriaa, kuvia, tehtäviä, videoita sekä tenttejä?
Sujuvin tapa kirjoittaa matemaattista tekstiä lienee LaTeX, jolla kirjoitetut kaavat saa toimimaan selaimessa MathJaxin avulla. Toiminnallisuutta ja muotoiluja voi rakentaa käyttämällä verkkosivujen perusominaisuuksia, kuten CSS ja JavaScript.
Mikä on paras tapa piirtää kuvat? Käsin, ohjelmistolla, TikZ/LaTeX-komennoilla, SVG-koodina tai ehkä JSXGraph-kirjastolla?
Teoriatekstiä lukevaa opiskelijaa voi aktivoida lyhyillä kysymyksillä ja laskutehtävillä, joiden ratkaisut voi laittaa näytä/piilota-napin taakse. Videoita esimerkkilaskuista voi tehdä tabletin ja mikrofonin avulla.
Moodleen integroitu STACK-lisäosa mahdollistaa tehtävien lukuarvojen satunnaistamisen ja opiskelijan vastauksen sieventämisen. JSXGraph mahdollistaa graafisten tehtävien tekemisen.
Verkkokurssin voi perustaa esimerkiksi Moodleen tai DigiCampukseen. Kuinka kurssin materiaalit voi tehokkaasti ladata alustalle? Kurssin materiaalit kannataa varmuuskopioida muun muassa muistitikulle. Muistitikulle voi myös rakentaa toimivan version kurssista.
Käydään läpi prosessiin liittyviä yksityiskohtia, haasteita ja oivalluksia. Kokemukset perustuvat siihen kuinka neljän opintopisteen laajuinen yliopiston ensimmäisen vuoden matematiikan kurssi rakennettiin verkkokurssiksi syksyllä 2019.