Oheisessa havainnollistuksessa on trigonometrinen polynomi $$ s_N(t)=\sum_{n=0}^{N}c_ne^{n\cdot i t}, $$ missä luvut \(c_n\) ovat kompleksilukuja. Lue halutessasi tarkempi selitys.
Pohdittavaksi.
Tarkastellaan trigonometrista polynomia $$ s_N(t)=\sum_{n=0}^{N}c_ne^{n\cdot i t}. $$ Tässä luvut \(c_n\) ovat kompleksilukuja eli muotoa $$ c_n=a_n+ib_n=r_ne^{i\theta_n}=r_n(\cos(\theta_n),\sin(\theta_n)), $$ missä \(r_n=|c_n|\) on luvun \(c_n\) etäisyys origosta ja \(\theta_n=Arg(c_n)\) on luvun \(c_n\) vaihekulma.
Piste $$ e^{n\cdot i t}=\cos(nt)+i\sin(nt)=(\cos(nt),\sin(nt)) $$ on yksikköympyrällä ja kiertää yksikköympyrää vastapäivään nopeudella \(n\). Täten piste $$ c_ne^{n\cdot i t}=r_n(\cos(n\cdot it+\theta_n),\sin(n\cdot it+\theta_n)) $$ kiertää \(r_n\)-säteistä ympyrää ja on arvolla \(t=0\) pisteessä \(c_n\).
Kuviossa arvoa \(n+1\) vastaavan ympyrän keskipiste on laitettu pisteeseen \(s_n(t)\) ja keskipisteestä on piirretty nuoli pisteeseen \(s_{n+1}(t)\).
Usein trigonometriset polynomit ovat muotoa $$ s_N(t)=\sum_{n=-N}^{N}c_ne^{n\cdot i t}, $$ eli \(n\) saa sekä positiivisia että negatiivisia arvoja. Tässä havainnollistuksessa \(n\) saa vain ei-negatiivisia arvoja yksinkertaistuksen vuoksi.
Tiettyjen ehtojen vallitessa \(2\pi\)-jaksolliselle funktiolle \(f:\mathbb{R}\to\mathbb{C}\), $$ f(t)=u(t)+iv(t), $$ missä \(u,v:\mathbb{R}\to\mathbb{R}\), löydetään kompleksinen Fourier-sarjaesitys $$ f(t)=\sum_{n=-\infty}^{\infty}c_ne^{n\cdot i t}. $$