Next: , Previous: , Up: Leo Kauppi   [Contents][Index]


1.25 Salkolan syntymakemut (1912)

Se se oli riviä, kun Salkolat alottikin Juho-poika-syntymää juhlia. Siellä sitä keitettiin kiljua ja kahvia, että siinä riitti vaikka kuhnia. Hanuria tilattiin kahdeksan, et’ kaikki saisi tarpeeksi tanssia. Niin sitä mentäis, et juopot ne lentäis, ja niinhän se ilo aina jatkuisi.

Vaari siel’ on vanha ja vaivalloinen, mut’ hänenkin sit’ pakko oli tanssia, muori kun sano, että "vaikka menis henki, niin kanssani tule pari valssia". Vaari kun viel’ sitä esteli, muori häntä korkeelle vesteli. Sano: "Vielä tässä mutkin ja joka ilta hutkin, että se ilo aina jatkuisi".

Renki-Jaska sakista ol’ selvin mies, sillä toiset jo kaikki oli kännissä. Muuten hän murhemielin penkillä istui ja kädet oli housun prällissä. Hän nykkäsi Eevan tanssista siel’ ja sano hälle "Tekeekö sun tanssiin miel’? Ja jos se on niin, niin tälläähän kiin’, että se ilo aina jatkuisi."

Eeva se hyppäs’ ja nokkaansa heitti ja mennessä huusi vielä Jaskalle: "Ethän sä viitsi ees nenääsikään niistää ja haisetkin riivatusti huh-huh-huu. Mokomata viitsi en katsella, vielä sitä tanssissa astella. Johan sitä naurais ja kylän akat laulais, kun renki-Jaska piikoja tanssittaa."

Sitä en mä tiedä, kuin kauan minun jälkeen ne toiset sai siellä hoippua. Silloin mä läksin, kun yhdestä nurkasta välikatto alkoi jo roikkua. Ja ulos kun mä tulin, en uskonut ois, pirutkin ne katol’ oli hyppinyt pois ??????????????????????????????????? antaa sen elon vielä jatkua.