Next: , Previous: , Up: Leo Kauppi   [Contents][Index]


1.24 Rivakka polkka (1929)

Jussi, Jussi, kiirehdi, pelis polkkaa liritä eihän ilman polkantahtia pojat tyttöjä kiäritä. Hellurei, sä keltakutri, sinun kanssas’ yksin vaan lähden mä polkan pyörteseen, jos vaan sulta luvan saan.

Hei tyttö tuleppas sieltä tanssimaan. Näin vain, jotta: Kerto: Humpanpilili ja halili ja tilili ja humpampilili ja humpampaa,

Jussin vanha haitari se nitisee ja natisee, kunhan vaan ei palkeet halkee eukot nurkas mutisee. Tuossa tanssin tuoksinassa sällit tuumii totta hiis täytyyhän täs pyöriä menköön heit’ sit vaikka viis.

No, miten sinä Jussi sitä peliäs’ kituuttelet, kyllä niitä saa kaupasta uusia. Anna tulla vaan yhtä railakkaasti kuin äskenkin, että Kerto.

Tanssiin rientää laihat, lihavat sukkelat ja kömpelöt polkalinnut laihat tekköö juoksijoiksi köpelöt ja koukkuseljät suoristaa ryppykasvot nuoristaa ja elontaivaan synkemmänkin puhtaaks’ lankaa kirkastaa.

Ja ajatelkaas rakkaat ystävät, ainoastaan tämä vaan, että Kerto.

Sällit hatut vintissä ja kaulanauhat niskassa, omat kullat vieressä vain kutkutukset mielessä. Tanakasti tanppaillee, tyttöin syömmet pamppailee. Pelimanni yhä kiperämmin ääntä pelist’ pumppailee.

Sillä lailla pitääkin, Jussi, tanssin käydä. Anna tulla yhtä rivakasti kuin äskenkin, että Kerto.

Jo hiki virtaa pitkin pintaa tupalaa ja tomuaa. Ahdistaapi tyttöin rintaa, poikain saappaat laahustaa, väsyy käsi Jussiltakin basso plikkaa jo huppaahop. Mut’ viälä kerran halitulikin vois’ ilmaa palkeet, sitten stop.

No, päästäpä tää viimeinen kerta oikein railakkaasti, että Kerto.