Kurssi

1.5. Ristitulo



Avaruuden \(\mathbb{R}^3\) vektoreille voidaan määritellä pistetulon lisäksi niin kutsuttu ristitulo. Pistetulosta poiketen ristitulon tulos ei ole reaaliluku vaan avaruuden \(\mathbb{R}^3\) vektori. Ristitulosta on hyötyä esimerkiksi silloin, kun tarvitaan vektori, joka on kohtisuorassa jotakin tasoa vastaan.

Ristitulo poikkeaa kurssilla tähän mennessä määritellyistä käsitteistä siinä, että sen määritelmää ei voida yleistää kaikkiin avaruuksiin \(\mathbb{R}^n\). Ristitulo on vain avaruuden \(\mathbb{R}^3\) laskutoimitus.

Määritelmä. Vektorien \(\mathbf{u},\mathbf{v}\in\mathbb{R}^3\) ristitulo on se vektori \(\mathbf{w}\in\mathbb{R}^3\), jolle pätee
(i) \(\mathbf{w}\perp\mathbf{u}\) ja \(\mathbf{w}\perp\mathbf{v}\);
(ii) \(\lVert\mathbf{w}\rVert=\lVert\mathbf{u}\rVert\lVert\mathbf{v}\rVert\sin\alpha\), missä \(\alpha\) on vektorien \(\mathbf{u}\) ja \(\mathbf{v}\) välinen kulma ;
(iii) kolmikko \((\mathbf{u},\mathbf{v},\mathbf{w})\) on positiivisesti suunnistettu eli oikean käden systeemi.
Tätä vektoria merkitään \(\mathbf{w}=\mathbf{u}\times\mathbf{v}\).

Määritelmän ehdon (i) perusteella \(\mathbf{u}\times\mathbf{v}\) on siis kohtisuorassa sekä vektoria \(\mathbf{u}\) että vektoria \(\mathbf{v}\) vastaan.

Määritelmän ehto (ii) vastaa pistetuloa koskevaa kaavaa \(|\mathbf{u}\cdot\mathbf{v}|=\lVert\mathbf{u}\rVert\lVert\mathbf{v}\rVert\cos\alpha\)

Määritelmän ehtoa (iii) voi havainnollistaa ajattelemalla, että

Osoittautuu, että ristitulovektori voidaan laskea seuraavalla tavalla.

Lause. Vektorien \(\mathbf{u}=(u_1,u_2,u_3)\in\mathbb{R}^3\) ja \(\mathbf{v}=(v_1,v_2,v_3)\in\mathbb{R}^3\) ristitulo voidaan laskea kaavalla $$ \mathbf{u}\times\mathbf{v}=(v_2w_3−v_3w_2, v_3w_1−v_1w_3, v_1w_2−v_2w_1) $$

Lauseen kaava on ensinäkemältä hieman monimutkainen. Kuitenkin siinä on myös tiettyjä säännönmukaisuuksia. Yksikkövektorien \(\mathbf{e}_1=\mathbf{i}\), \(\mathbf{e}_2=\mathbf{j}\) ja \(\mathbf{e}_3=\mathbf{k}\) avulla kaavan voi kirjoittaa muodossa $$ \mathbf{u}\times\mathbf{v} =\underbrace{\mathbf{e}_1}_{\textrm{alaindeksi }1}(\underbrace{v_2w_3−v_3w_2}_{\textrm{ei alaindeksiä }1}) +\mathbf{e}_2(v_3w_1−v_1w_3) +\mathbf{e}_3(v_1w_2−v_2w_1). $$ Lisäksi sulkulausekkeet ovat muotoa \(v_aw_b-v_bw_a\). Lisäksi poimimalla merkkijonosta \(123123\) kolme peräkkäistä lukua (esimerkiksi "\(312\)") saadaan jokin positiivisena esiintyvä lauseke (esimerkiksi \(\mathbf{e}_3v_1w_2\)).

Vektoriprojektion yhteydessä todettiin, että jos \(\mathbf{u}\in\mathbb{R}^3\) ja \(\mathbf{v}\in\mathbb{R}^3\setminus\{0\}\), niin vektori \(\mathbf{u}\) voidaan jakaa vektorin \(\mathbf{v}\) suuntaiseen ja vektoria \(\mathbf{v}\) vastaan kohtisuoraan komponenttiin $$ \mathbf{u}=\mathbf{u}_{\mathbf{v}}+\mathbf{u}_{\perp\mathbf{v}}. $$ Kohtisuoran komponentin pituudelle saatiin kaava $$ \lVert\mathbf{u}_{\perp\mathbf{v}}\rVert=\lVert\mathbf{u}\rVert\lVert\mathbf{v}\rVert\sin\alpha, $$ missä \(\alpha\) on vektorien \(\mathbf{u}\) ja \(\mathbf{v}\) välinen kulma. Nähdään, että tämä luku on ristitulon määritelmän kohdassa (ii) esiintyvä luku. Siis $$ \lVert\mathbf{u}_{\perp\mathbf{v}}\rVert=\lVert\mathbf{u}\rVert\lVert\mathbf{v}\rVert\sin\alpha =\lVert\mathbf{u}\times\mathbf{v}\rVert. $$

Lause. Olkoot \(\mathbf{u},\mathbf{v}\in\mathbb{R}^3\). Vektoria \(\mathbf{v}\) vastaan kohtisuoran vektorin \(\mathbf{u}\) komponentin pituus on \(\lVert\mathbf{u}\times\mathbf{v}\rVert\).

Kohtisuoralle komponentille on paljon hyötykäyttöä etäisyyksien laskemisessa.

Esimerkki. Tarkastellaan pisteen \(\mathbf{q}=(1,2,3)\) etäisyyttä avaruuden suorasta $$ \mathbf{p}(t)=\mathbf{p}_0+t\mathbf{v}=(1,1,1)+t(1,-1,0),\quad t\in\mathbb{R}. $$ Pisteestä \(\mathbf{q}\) pääsee suoralle liikkumalla vektorin $$ \mathbf{u}=\mathbf{p}_0-\mathbf{q}=(1,1,1)-(1,2,3)=(0,-1,-2) $$ verran. Pisteestä \(\mathbf{q}\) pääsee kohtisuorasti suoralle liikkumalla vektorin \(\mathbf{u}_{\mathbf{v}}\) verran. Tämän siirtymän pituus on edellisen lauseen nojalla $$ \lVert\mathbf{u}_{\mathbf{v}}\rVert=\lVert\mathbf{u}\times\mathbf{v}\rVert. $$ Nyt $$ \mathbf{u}\times\mathbf{v}=(0,-1,-2)\times(1,-1,0)=(-2,-2,1) $$ ja siis $$ \lVert\mathbf{u}\times\mathbf{v}\rVert=\lVert(-2,-2,1)\rVert=\sqrt{4+4+1}=3. $$ Siis etsitty etäisyys on \(3\).

Todetaan esimerkissä johdettu tulos lauseena.

Lause. Avaruudessa \(\mathbb{R}^3\) pisteen \(\mathbf{q}\) etäisyys suorasta \(\mathbf{p}_0+t\mathbf{v}\), \(t\in\mathbb{R}\), on \(\lVert(\mathbf{p}_0-\mathbf{q})\times\mathbf{v}\rVert\).

Ristitulolla on seuraavat ominaisuudet.

Lause. (Ristitulon ominaisuuksia) Olkoot \(\mathbf{u},\mathbf{v}\in\mathbb{R}^3\) vektoreita ja \(t\in\mathbb{R}\) skalaari. Tällöin pätee
(i) \(\mathbf{0}\times\mathbf{u}=\mathbf{0}\);
(ii) \(\mathbf{u}\times\mathbf{u}=\mathbf{0}\);
(iii) \(t(\mathbf{u}\times\mathbf{v})=(t\mathbf{u})\times\mathbf{v}=\mathbf{u}\times(t\mathbf{v})\) (vakion siirto).

Mainitut tulokset on helppo todistaa kaavan \(\lVert\mathbf{u}\times\mathbf{v}\rVert=\lVert\mathbf{u}\rVert\lVert\mathbf{v}\rVert\sin\alpha\) avulla.

Tehtävä. Todista edellisen lauseen kohdat (i)-(iii).


Ristitulolla on myös seuraavat ominaisuudet.

Lause. (Ristitulon ominaisuuksia) Olkoot \(\mathbf{u},\mathbf{v},\mathbf{w}\in\mathbb{R}^3\) vektoreita ja \(t\in\mathbb{R}\) skalaari. Tällöin pätee
(i) \(\mathbf{u}\times\mathbf{v}=-(\mathbf{v}\times\mathbf{u})\) (antivaihdannaisuus) ;
(ii) \(\mathbf{u}\times(\mathbf{v}+\mathbf{w})=\mathbf{u}\times\mathbf{v}+\mathbf{u}\times\mathbf{w}\) (osittelulaki vasemmalta);
(iii) \(\mathbf{u}\times(\mathbf{v}\times\mathbf{w})=(\mathbf{u}\cdot\mathbf{w})\mathbf{v}-(\mathbf{u}\cdot\mathbf{v})\mathbf{w}\) (Lagrangen kolmitulokaava);
(iv) \((\mathbf{u}\times\mathbf{v})\cdot\mathbf{w} =(\mathbf{v}\times\mathbf{w})\cdot\mathbf{u} =(\mathbf{w}\times\mathbf{u})\cdot\mathbf{v} \) (suuntaissärmiön tilavuus).

Todistus.Kohta (i) seuraa ristitulon määritelmästä. Kohdan (ii) todistus on harjoitustehtävä. Kohtien (iii) ja (iv) todistukset löytyvät videolta. (Täytyy lisätä.)\(\Box\).

Sisennettyjen elementtien väliin johdatteleva tekstikappale. Alla oleva esimerkki sisältää piilotetun ratkaisun.

Tehtävä. Olkoot Olkoot \(\mathbf{u},\mathbf{v},\mathbf{w}\in\mathbb{R}^3\). Lagrangen kolmitulokaavaa käyttämällä todista, että $$ \mathbf{u}\times(\mathbf{v}\times\mathbf{w})+ \mathbf{v}\times(\mathbf{w}\times\mathbf{u})+ \mathbf{w}\times(\mathbf{u}\times\mathbf{v})=\mathbf{0}. $$ Tulos tunnetaan nimellä Jacobin identiteetti.


Antivaihdannaisuuden nojalla saadaan helppo seuraus.

Korollaari. Olkoot \(\mathbf{u},\mathbf{v},\mathbf{w}\in\mathbb{R}^3\). Tällöin pätee myös
(i) \((\mathbf{u}+\mathbf{v})\times\mathbf{w}=\mathbf{u}\times\mathbf{w}+\mathbf{v}\times\mathbf{w}\) (osittelulaki oikealta);
(ii) \((\mathbf{u}\times\mathbf{v})\times\mathbf{w}=(\mathbf{w}\cdot\mathbf{u})\mathbf{v}-(\mathbf{w}\cdot\mathbf{v})\mathbf{u}\) (Lagrangen kolmitulokaava).

Todistus. Antivaihdannaisuuden \(\mathbf{u}\times\mathbf{v}=-(\mathbf{u}\times\mathbf{v})\) nojalla väitteiden ristitulot voidaan kääntää toisin päin, kunhan muistetaan vaihtaa merkki. Tämän jälkeen väitteet seuraavat helposti aiemmasta lauseesta.\(\Box\).


Edellinen: 1-4 | Seuraava: 10-4-1-lause | Menu: 3