Tasossa suoran yhtälön voi kirjoittaa monella eri tavalla, esimerkiksi
(i) | \(y=kx+b\); | |
(ii) | \(y-y_0=k(x-x_0)\); | |
(ii) | \(ax+by=0\). |
Tasossa suoran yhtälön voi kirjoittaa muodossa
$$
y=kx+b.
$$
Tässä \(k\in\mathbb{R}\) on suoran
Tehtävä. Tarkastellaan suoraa \(y=2x+3\).
(i) | Mikä on suoran kulmakerroin? | |
(ii) | Missä pisteessä suora leikkaa \(y\)-akselin? |
Jos tason suora kulkee pisteen \((x_0,y_0)\) kautta, niin suoran yhtälön voi kirjoittaa muodossa $$ y-y_0=k(x-x_0). $$ Jos toinen suoran piste on \((x_1,y_1)\), niin saadaan $$ y_1-y_0=k(x_1-x_0) \quad\textrm{eli}\quad k=\frac{y_1-y_0}{x_1-x_0}. $$ Saadaan $$ y=y_0+\frac{y_1-y_0}{x_1-x_0}(x-x_0). $$
Tehtävä. Tarkastellaan pisteiden \((1,-1)\) ja \((4,3)\) kautta kulkevaa suoraa. Kirjoita suoran yhtälö muodossa $$ y-y_0=k(x-x_0) $$ sekä muodossa $$ y=kx+b. $$
Suoran yhtälö voidaan myös kirjoittaa muodossa $$ ax+by=c. $$ Jakamalla luvulla \(c\) saadaan $$ \frac{a}{c}x+\frac{b}{c}y=1. $$ Tämän voi kirjoittaa muodossa $$ \frac{x}{(c/a)}+\frac{y}{(c/b)}=1. $$ Jos \(x=0\), niin \(\frac{y}{(c/b)}=1\) eli \(y=\frac{c}{b}\). Jos taas \(y=0\), niin \(\frac{x}{(c/a)}=1\) eli \(x=c/a\). Siis suora leikkaa koordinaattiakselit pisteissä \(\left(0,\frac{c}{b}\right)\) ja \(\left(\frac{c}{a},0\right)\).
Tehtävä. Missä pisteissä suora $$ 2x+3y=5 $$ leikkaa koordinaattiakselit?
Kirjoitetaan yhtälö $$ y-y_0=k(x-x_0) $$ muodossa $$ y-y_0=\frac{\beta}{\alpha}(x-x_0). $$ Jos suoran pisteen \(x\)-koordinaatti on \(x=x_0+\alpha t\), jollakin \(t\in\mathbb{R}\), niin mikä on \(y\)-koordinaatti?
Saadaan $$ y=y_0+\frac{\beta}{\alpha}(x-x_0)=y_0+\frac{\beta}{\alpha}((x_0+\alpha t)-x_0)=y_0+\beta t. $$ Siis voidaan kirjoittaa $$ \begin{cases} x&=x_0+\alpha t\\ y&=y_0+\beta t \end{cases},\quad t\in\mathbb{R}. $$ Vektorimuodossa tämän voi lausua $$ (x,y)=(x_0,y_0)+(\alpha,\beta)t,\quad t\in\mathbb{R}. $$ Tässä \((x_0,y_0)\) on jokin suoran piste sekä vektori \((\alpha,\beta)\) on suoran suuntavektori. Täytyy olettaa, että \((\alpha,\beta)\neq (0,0)=\mathbf{0}\), sillä muutoin saataisiin $$ (x,y)=(x_0,y_0)+(\alpha,\beta)t=(x_0,y_0)+(0,0)t=(x_0,y_0) $$ eli suora surkastuisi yhdeksi pisteeksi.
Vektorimuotoisessa esitystavassa on monta etua. Ehkä tärkein etu on se, että vektorimuotoinen suoran esitystapa voidaan yleistää mihin tahansa avaruuteen \(\mathbb{R}^n\).
Merkitään vektoria pisteestä \(A\) pisteeseen \(B\) merkinnällä \(\overline{AB}\). Jos pisteiden \(A\) ja \(B\) paikkavektorit ovat \(\mathbf{r}_A\) ja \(\mathbf{r}_B\), niin silloin \(\overline{AB}=\mathbf{r}_B-\mathbf{r}_A\).
Pisteiden \(\mathbf{r}_A\) ja \(\mathbf{r}_B\) kautta kulkeva suora on siis $$ \mathbf{p}(t)=\mathbf{r}_A+\overline{AB}t=\mathbf{r}_A+(\mathbf{r}_B-\mathbf{r}_A)t,\quad t\in\mathbb{R}. $$
Myös esitysmuoto
$$
ax+by=c
$$
johtaa hyödylliseen tulokseen. Oletetaan, että suora kulkee pisteen \((x_0,y_0)\) kautta eli että
$$
ax_0+by_0=c
$$
Jos suoran pisteen \(x\)-koordinaatti on \(x=x_0+bt\), niin silloin
$$
by=c-ax=c-a(x_0+bt)=ax_0+by_0-ax_0-abt=by_0-abt.
$$
Jakamalla luvulla \(b\) saadaan
$$
y=y_0-at.
$$
Siis suoran
$$
ax+by=c
$$
vektorimuotoinen esitys on
$$
(x,y)=(x_0,y_0)+(b,-a)t,\quad t\in\mathbb{R}.
$$
Yhtälöstä
$$
ax+by=c=ax_0+by_0
$$
saadaan
$$
a(x-x_0)+b(y-y_0)=(a,b)\cdot (x-x_0,y-y_0)=0.
$$
Tässä vektori \((a,b)\perp(b,-a)\) on suoran
Avaruuden \(\mathbb{R}^n\), missä \(n\geq 3\), suoralle yhtälöä tai normaalimuotoista yhtälöä ei voi kirjoittaa aivan yhtä suoraviivaisesti. Tarkastellaan malliksi kolmiulotteista avaruutta \(\mathbb{R}^3\).
Avaruuden \(\mathbb{R}^3\) suoran voi kirjoittaa vektorimuodossa $$ (x,y,z)=(x_0,y_0,z_0)+(a,b,c)t,\quad t\in\mathbb{R}. $$ Parametrimuodoksi saadaan $$ \begin{cases} x&=x_0+at\\ y&=y_0+bt\\ z&=z_0+ct \end{cases},\quad t\in\mathbb{R}. $$ Jos luvut \(a,b,c\) ovat nollasta eroavia, niin joka yhtälöstä voidaan ratkaista \(t\) ja saadaan $$ t=\frac{x-x_0}{a}=\frac{y-y_0}{b}=\frac{z-z_0}{c}. $$ Tasossa \(\mathbb{R}^2\) muuttujia on vain kaksi, nimittäin \(x\) ja \(y\), ja siksi suoran yhtälö voidaan kirjoittaa yhden yhtälön avulla esimerkiksi muodossa \(y=kx+b\). Avaruudessa \(\mathbb{R}^3\) suoran yhtälöön täytyy siis lisätä vielä toinen yhtäsuuruusmerkki, jotta voidaan kertoa kuinka muuttuja \(z\) riippuu muuttujista \(x\) ja \(y\).
Tarkastellaan sitten avaruudessa suoraa vastaan kohtisuoria tasoja. Avaruuden \(\mathbb{R}^3\) suora $$ (x,y,z)=(x_0,y_0,z_0)+(a,b,c)t,\quad t\in\mathbb{R}, $$ on tasoja $$ ax+by+cz=d, $$ vastaan kohtisuorassa, kun \(d\) on mikä tahansa reaaliluku. Valitaan esimerkiksi $$ d=ax_0+by_0+cz_0. $$ Tällöin yhtälö voidaan kirjoittaa muodossa $$ ax+by+cz=d=ax_0+by_0+cz_0 $$ eli $$ a(x-x_0)+b(y-y_0)+c(z-z_0)=0 $$ eli $$ (a,b,c)\cdot (x-x_0,y-y_0,z-z_0). $$ Merkitsemällä \(\mathbf{n}=(a,b,c)\) ja \(\mathbf{p}(t)=(x,y,z)\) ja \(\mathbf{p}(0)=(x_0,y_0,z_0)\) saadaan $$ \mathbf{n}\cdot (\mathbf{p}(t)-\mathbf{p}(0)). $$