Kerrataan aluksi avaruuden \(\mathbb{R}^n\) suoran vektoriesitys.
Olkoot \(\mathbf{p}_0,\mathbf{v}\in\mathbb{R}^n\) ja olkoon \(\mathbf{v}\neq\mathbf{0}\). Pisteen \(\mathbf{p}\) kautta kulkeva suora, jolla on suuntavektori \(\mathbf{v}\neq\mathbf{0}\), koostuu pisteistä $$ \mathbf{p}(t)=\mathbf{p}_0+\mathbf{v}t,\quad t\in\mathbb{R}. $$ Tässä \(\mathbf{v}\neq\mathbf{0}\) on tärkeä sen vuoksi, että suora ei surkastu yksittäiseksi pisteeksi.
Jos esitykseen lisätään toinen suuntavektori \(\mathbf{w}\), saadaan avaruuden tason vektoriesitys. Lisättävä vektori ei saa olla nollavektori eli täytyy olla \(\mathbf{w}\neq\mathbf{0}\). Jotta \(\mathbf{w}\) toisi jotain uutta, se ei myöskään saa olla yhdensuuntainen aiemman suuntavektorin \(\mathbf{v}\) kanssa eli täytyy olla \(\mathbf{w}\not\parallel\mathbf{v}\).
Määritetään kolmen pisteen kautta kulkeva taso.
Käsitellään seuraavaksi tason normaalivektoria.
Määritelmänsä mukaan normaalivektori on kohtisuorassa tason suuntavektoreita vastaan. Jos taso kulkee origon kautta, tason normaalivektori on kohtisuorassa kaikkia tason vektoreita vastaan. Taso koostuu täsmälleen niistä vektoreista, jotka ovat kohtisuorassa normaalia vastaan. Toisin sanoen, jos \(\mathbf{n}\) on origon kautta kulkevan tason \(T\) normaali, piste \(\mathbf{x}\) on tasossa \(T\), jos ja vain jos $$ \mathbf{n}\cdot\mathbf{x}=0. $$ Jos taso ei kulje origon kautta, saa tason yhtälö hiukan toisen muodon. Oletetaan, että \(T\) on avaruuden \(\mathbf{R}^3\) taso, jonka paikkavektori on \(\mathbf{p}\) ja jolla on normaalivektori \(\mathbf{n}\). Tällöin \(\mathbf{x}\) on tasossa \(T\), jos ja vain jos $$ \mathbf{n}\cdot(\mathbf{x}-\mathbf{p})=0 $$ Tilannetta on havainnollistettu oheisessa kuvassa.
Tarkastellaan esimerkin kautta, kuinka tason koordinaattiyhtälö voidaan johtaa
Edellistä esimerkkiä mukaillen voidaan osoittaa, että pisteen \((x_0,y_0,z_0)\) kautta kulkeva taso, jolla on normaalivektori \((a,b,c)\in\mathbb{R}^3\setminus\{\mathbf{0}\}\), on taso
$$
ax+by+cz=d,
$$
missä \(d=ax_0+by_0+cz_0\). Tätä kutsutaan tason yhtälön
Normaali kertoo tasolle kohtisuoran suunnan. Edelleen kohtisuorat etäisyydet ovat lyhimpiä. Tästä johtuen pisteen etäisyys tasosta saadaan tarkastelemalla tason normaalin suuntaista projektiota.
Sisennettyjen elementtien väliin johdatteleva tekstikappale.
Esimerkki. Mikä on pisteen \(D=(5,3,-1)\) etäisyys tasosta \(T\), joka kulkee pisteiden \(A=(0,1,0)\), \(B=(-1,3,2)\) ja \(C=(-2,0,1)\) kautta?.
Tason suuntavektoreiksi voidaan valita $$ \overline{AB}=\overline{OB}-\overline{OA}=(-1,2,2) $$ ja $$ \overline{AC}=\overline{OC}-\overline{OA}=(-2,-1,1). $$ Tason normaaliksi voidaan valita $$ \mathbf{n}=\overline{AB}\times \overline{AC}=(4,-3,5). $$ Pistettä ja tasoa yhdistäväksi vektoriksi voidaan valita $$ \overline{AD}=\overline{OD}-\overline{OA}=(5,2,-1). $$ Projektiovektoriksi saadaan $$ \overline{AD}_{\mathbf{n}}=\frac{\overline{AD}\cdot\mathbf{n}}{\mathbf{n}\cdot\mathbf{n}}\mathbf{n} =\frac{(5,2,-1)\cdot(4,-3,5)}{(4,-3,5)\cdot(4,-3,5)}(4,-3,5) $$ eli $$ \overline{AD}_{\mathbf{n}} =\frac{20-6-5}{16+9+25}(4,-3,5) =\frac{9}{50}(4,-3,5). $$ Projektiovektorin pituus on $$ \lVert \overline{AD}_{\mathbf{n}} \rVert =\frac{9}{50}\lVert (4,-3,5)\rVert=\frac{9}{50}\sqrt{50}=\frac{9}{\sqrt{50}}. $$ Siten pisteen \(D\) etäisyys tasosta \(T\) on \(\frac{9}{\sqrt{50}}\)
Saatu tulos voidaan esittää lauseena.